Udglødning af stål – det er lige noget for jer håndværkertøser

Som håndværker er man selvfølgelig bekendt med talemåden ”at foretage en udglødning af stål”, men for menigmand, lærling eller ivrig læser af denne fantastiske blog kan det godt forekomme lidt uforståelig, for hvad vil udglødning af stål egentlig sige?

Alt dette og lidt til kan vi nu få større indsigt i, for moderigtig.dk har helt ud over det sædvanlige hentet en fagmand fra HRS ind, som i de nedenstående linjer vil forklare processen bag udglødning af stål. Så lyt godt efter, alle I wanna-be håndværkertøser derude, nu får I chancen for at lære lidt om, hvordan man bærer sig ad med at bearbejde stål, der har været udsat for brud eller revner, så det bliver genanvendeligt.

Øvelse gør mester i udglødning af stål

Som Bonderøven så tit har illustreret fra sin esse, så kræves der solid flid og knofedt at bearbejde metaller. Det gælder også i tilfældet med udglødning af stål. Årsagen til, at dette behov opstår, er egentlig ganske enkel. Al forarbejdet materiale er hårdt og bliver med tiden slidt og udpint, og i tilfældet med stål, kan det hænde, at det revner og sprækker. Der kan sågar forekomme hele brud i sammenføjninger ved kontinuerlig bearbejdning af metaller.

Ved en udglødning af stål foretager man så at sige en normalisering af stålet: Det pågældende metal varmes op til stadiet glohedrøde for derefter at blive afkølet igen. På denne måde genskabes metallets stabilitet og ligeledes dets mulighed for en fornyet bearbejdning.

Denne proces er blevet benyttet gennem århundreder, og selv om der i dag anvendes maskiner til at raffinere denne proces, så er tankerne og metoderne bag stadig de samme som dengang, da man første gang fandt på ideen om udglødning af stål.

Kast jer ud i nye metaller – det er ikke kun guld, sølv og bronze der du’r

Med denne lærdom i bagagen kan I nu kaste jer ud i nye håndværkereventyr, og husk nu på, at lærdom er vigtigere end konkurrencer, så pyt med guld, sølv og bronze til kur – stål er reelt set det eneste metal, der du’r.
Der er lukket for kommentarer.