Gode råd hvis du overvejer at dele bolig

Sommeren er over os, og det nyder du forhåbentligt i fulde uddrag. Sommer betyder også at studiestart er lige rundt om hjørnet for mange unge mennesker, og i den forbindelse vil vi komme med lidt gode råd om hvordan man kan spare penge på leje af bolig under sit studieophold – samt hvad man skal passe på når man lejer en bolig, mm.

Brug den sunde fornuft når du skal finde en bolig

Det vrimler med boligannoncer som er rettet imod nye studerende, og de findes både online, i avisen og i forskellige opslag rundt om, fx i supermarkeder, mm.

Vi er så heldige i Danmark at vores retssystem og politi forhindre rigtig meget svindel, men det sker dog stadig at man kan blive udsat for bolighajer som kun har et formål: at få hurtige penge ud af dig.

Uden at du skal gå og være bange for at blive hustlet, vil vi herunder liste nogle punkter som er værd at tænke over når du finder en boligannonce og skal tag kontakt til udlejer.

  • Lyder boligannoncen lidt for godt til at være sandt? Så er den det formentligt også – brug din sunde fornuft, og lad vær med at være alt for naiv.
  • Går det hele meget stærkt når du snakker/møder udlejer og føler du at han prøver at køre om hjørner med dig, som en professionel sælger – så bak lidt ud og tænk dig om en ekstra gang.
  • Tjek om udlejer også reelt er den rigtige ejer af boligen eller repræsentant ved fx at ringe på nabo døren, eller tjek ejerforhold på en side som ois.dk.
  • Betal ikke depositum og første leje kontant. Du bør være ekstra forsigtig hvis udlejer beder dig om dette – da det er normalt at det foregår via bankoverførsel. På denne måde har du også dokumentation for at transaktionen har fundet sted.

Hvis du vil flytte sammen med en roommate

Der kan spares mange penge ved at dele lejlighed med en medstuderende, ven eller ved at finde en såkaldt ”roommate”. Roommate er en person som står i samme situation som dig, og har brug for en billig bolig – og som måske ikke har råd til at leje sin egen lejlighed.

Det er dog ikke altid lige nemt at bo sammen med en helt fremmede, for i kender ikke hinanden – derfor kan nogle af disse råd værre hjælpsomme:

Regn ikke med at du finder en ny ven

Du skal ikke forvente at du finder din nye bedste ven. Når man bor sammen med en fremmed kan det gå begge veje, derfor er det blot vigtigt at holde en gensidig respekt for hinanden – da i jo begge ønsker at spare penge på huslejen ? Det handler om at få det bedste ud af situationen og perioden.

Vigtigt at den rigtige kemi er imellem jer fra starten

At bo sammen med en man ikke kan med i fx 1 år af sin studietid kan være et helvede, og kan i mange tilfælde ende med at man vælger at flytte.

Derfor inden du flytter sammen med en roommate – så mød personen evt. et par gange, så du kan finde ud af om den rigtige kemi er imellem jer. På den måde kan du også få en følelse af om du tror det vil fungere.

Hurtige tips hvis du vil dele bolig med en anden:

  • Stil en masse HV spørgsmål til din kommende roommate.
  • Mød hinanden nogle gange, og lær hinanden bedre at kende.
  • Det er vigtigt at du er ærlig, så du også viser hvem du er fra starten.
  • Diskuter hvilket konflikt situationer der vil kunne opstå.
  • Hvis i vælger at dele bolig sammen, så lav en liste med grundregler som skal overholdes – og som i kan henvise til hvis den ene ikke viser respekt.
  • Skulle der opstå problemer, så afklar dem med det samme – så de ikke hober sig op og blive værre.Der er lukket for kommentarer.